
e-Fatura ve e-Defter’de Yeni Kapsam
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:454)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı Yeniden Güncellendi.
Yayımlanan bu tebliğin taslak tebliğ olduğunu, hali hazırda var olan ve yürürlükte olan tebliğe göre 2017 yılı cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellef grubunu kapsamadığını, 2017 yılı cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1.1.2019 tarihinde e-Fatura ve e-Defter Uygulamaları’na zaten geçmek zorunda olduğunu belirtmekte fayda var. Bu uyarıdan sonra yayımlanan taslak tebliğ detaylarına göz atalım.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 24.10.2018 tarihli taslak tebliğe göre;
2017 yılı cirosu 5 milyon ve üzeri olan mükelleflerin, e-Fatura Uygulaması’na zorunlu başlangıç tarihi 1.7.2019 olarak, e-Defter Uygulaması’na zorunlu başlangıç tarihi 1.1.2020 olarak yeniden belirlendi.
e-Fatura ve e-Defter Uygulamalarına geçiş zorunluluğu için belirtilen tarihler yeniden belirlendi. Daha önce 10.08.2018 tarihinde ki taslak tebliğde 2017 yılı cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan mükelleflere e-Fatura ve e-Defter Uygulamaları zorunlu başlangıç tarihi 1.1.2019 olarak belirtilmişti. Yeniden düzenlenen taslak tebliğe göre aşağıdaki açıklamalara yer verildi:
a) 2017 yılında brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere, 1.7.2019 tarihinden itibaren e-Fatura Uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir, yine bu mükellef grubuna 1.1.2020’den itibaren e-Defter zorunluluğu getirilmiştir.
2018 yılı ve müteakip hesap döneminde brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere ilgili hesap dönemini izleyen ikinci yılın başından itibaren e-Fatura ve e-Defter Uygulamalarına geçme zorunluluğu getirilmiştir.
b) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ndan lisans alan mükellefler. Bayilik lisansı olanlar, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu bent kapsamında değerlendirilmeyecektir.
c) Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler.
“(b) ve (c) bentlerinde belirtilen lisans alımı veya ÖTV mükellefiyet tesisini 2018 yılında gerçekleştirenler 1/7/2019 tarihinden itibaren, 2019 ve müteakip yıllarda gerçekleştirenler ise lisans alımı veya ÖTV mükellefiyetinin tesis edildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından (bu suretle hesaplanan tarih ile yıl sonu tarihi arasındaki sürenin 3 aydan az kalması veya hesaplanan tarihin ertesi yıla sarkması halinde; ertesi yılın) itibaren elektronik fatura (e-Fatura) uygulamasına geçmek zorundadır. Bu şekilde e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerden zorunluluk başlangıç tarihi 1/7/2019 olanlar 1/1/2020 tarihinden itibaren, diğer mükellefler ise elektronik fatura uygulamasına geçiş zorunluluğunun başladığı aynı tarihten itibaren elektronik defter (e-Defter) uygulamasına da geçmek zorunda olup, dileyen mükellefler bu sürelerden önce de e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına geçebilirler.” hükmü yer almıştır.
e-Fatura sistemine kayıtlı kullanıcıların, ihracat faturaları ile yolcu beraberi eşya ihracı faturalarının e-Fatura olarak düzenleme zorunluluğunda olduğu gibi bavul ticareti kapsamında hali hazırda kağıt ortamda düzenlenmekte olan “Özel Fatura” ların da elektronik ortamda e-Fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğuna ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Buna göre;
e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler 1/7/2019 tarihinden Türkiye’de ikamet etmeyenlere Özel Fatura ile yapılan bavul ticareti kapsamındaki satışları için e-Fatura düzenleyeceklerdir.
24.10.2018’de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan İlgili tebliğ taslağı için tıklayınız
Yorumlar